fbpx

Vlees verkopen, wel of niet ethisch verantwoord?

door jan 29, 2019De Koeien van Sinnige4 reacties

Vlees verkopen, wel of niet ethisch verantwoord?

 

Deze week hebben we opnieuw een koe laten slachten. Met alle negatieve publiciteit over vlees en het houden van dieren vraag ik me wel eens af, is het nog wel ethisch verantwoord? 

Media

De media-aandacht is groter dan ooit en soms dagelijks koppen de kranten met titels als “tips om minder vlees te eten”, “minder vlees eten kan miljoenen levens redden”, “zijn we klaar voor een wereld zonder vlees?” Onderzoeken word je mee om de oren gegooid en spreken elkaar regelmatig tegen. Het planbureau rommelt grof met de cijfers over de impact van eten van vlees op het klimaat. Vitens past hun bericht aan nadat ze eerst hadden vermeld dat het niet eten van vlees zelfs drinkwater bespaart! Welke informatie kunnen we geloven?

Milieu, dierenleed, gezondheid spelen een belangrijke rol in de media. Overdreven? Het CDA gebruikt zelfs letterlijk de geformuleerde stelling voor hun pol: “vlees eten is geen misdaad”. Overdreven suggestieve verwoording, vlees eten en misdaad in een zin. De reacties zijn niet mals. Veelal dierenlievende consumenten die dieren als metgezel zien en ze ook zo behandeld willen zien. Terecht? De een vind van wel, de ander vindt van niet. En niemand heeft gelijk want het is een kwestie van mening en er komt gevoel bij kijken.  Welke rol speelt de media in deze tijd met de informatie voorziening? Partij van de Dieren, Wakker Dier, ze roepen allemaal hard om maatregelen en laten (soms jarenoude) filmpjes zien van zogenaamde misstanden. Er wordt door mensen ingebroken, paniek gezaaid, doodsbedreigingen gedaan, gemanipuleerde filmpjes verspreid, brand gesticht. En dat terwijl Nederland het veiligste, gezondste en diervriendelijkste voedsel van de wereld produceert. Is er ruimte voor verbetering? Altijd. Maar we zijn op de goede weg. Bekijk het filmpje van de moderne biggentransport. Geweldig toch?

(Zelf heb ik in Vietnam gezien hoe ze levende varkens zo strak mogelijk vastknoopten op een scooter, wel 3 tegelijk. De tranen sprongen me in de ogen. Niet om mee te vergelijken maar wel om aan te duiden hoe het er in het buitenland aan toe kan gaan.)

Kuddegedrag consument

De ene consument volgt de ander blind. De consument roept op sociale media kreten als “dieren hebben recht op een leven” en “de boer vermoord dieren” en “ontneemt ze hun leven”.  Ruud Gijsbers omschrijft het mooi in het artikel “Voedsel in de schappen is niet vanzelfsprekend” van BNDeStem “Mensen vertonen al gauw kuddegedrag als de voorlopers het maar hard genoeg verkondigen. Het is heel triest dat een relatief kleine groep zijn wil opdringt aan heel de bevolking. En nog veel verder, dat personen hierin meegaan zonder te beseffen waar het echt om draait” 

Geen vlees geen leven

Maar als we toch geen vlees, kaas, yoghurt en melk zouden eten of drinken dan hebben de dieren toch überhaupt geen leven? Dan komen ze niet eens op de wereld. Dus waarom ze dan niet wel verwelkomen en goed voor ze zorgen, zodat we van een lekker stukje vlees kunnen genieten? Met mate, want dat het invloed op het klimaat en de gezondheid heeft is bekend. Geldt dat niet voor vrijwel alles, met mate? Zouden we niet beter ook kunnen vliegen met mate, autorijden met mate, plastic met mate etc. etc.? Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het eten van vlees, net als het ademen van zuurstof, een essentieel onderdeel van de menselijke evolutie geweest. Vlees bevat belangrijke eiwitten, vitamines en mineralen. Je lichaam kan deze bouwstoffen goed gebruiken. Vlees kan bijdragen aan je gezondheid, mits je ervoor zorgt dat het vlees puur is, dus zonder toevoegingen en onbewerkt (bron: NLbewust gezond).

Koeien laten slachten voor vleesverkoop

Ruim een jaar terug besloten we een de eerste koe te laten slachten. Waarom een fijne, gezonde koe, die het bedrijf niet meer van melk kan voorzien, naar de vleesindustrie verkopen terwijl je jezelf en ook liefhebbers van een (h)eerlijk stukje vlees kunt voorzien. Want veel mensen genieten nog steeds van een goed stukje vlees en dat zal ook nog wel een tijdje zo blijven.

Consument en vlees eten

Kort geleden kwam er een artikel van de fam. Duin in de Nieuwe Ooststellingwerver. De column “de boer op” om de boeren kijkje achter de schermen te geven. Een mooi initiatief. Om vervolgens een week later dezelfde boer met dezelfde foto tot de grond toe gelijk te laten maken door een potentiële dierenwereld verbeteraar van de Partij van de Dieren. Iedereen mag zijn mening ventileren, maar tot wat voor hoogte en in wat voor context?  Is de mening voldoende onderbouwd? Wij zijn ook benaderd voor het artikel. Is het wel verstandig om erin te staan? Moeten we huiverig zijn voor de reacties op een artikel en werken we mee aan een platform voor schreeuwende tegenstanders? Conclusie: wij gaan ons hier niet door laten leiden en staan achter ons product.

Wanneer lijdt een dier?

Menig (onwetende) consument vindt dat boeren hun dieren bewust laten lijden. Wanneer lijdt een dier? Is gevangen houden echt zielig? Wat is het alternatief? Hoe zielig is het dat een koe die een goed leven heeft gehad een pijnloze dood sterft? De tegenstander zal dit vanuit een ander perspectief bekijken en het verhaal willen ontkrachten, waarschijnlijk schreeuwend in de media. En die wordt daarbij veelal voorzien van een groot platform voor negatieve publiciteit. Dat platform draagt weer bij aan een bepaald beeld van de sector. Is dat beeld reëel? Wij vinden van niet. Wat kunnen de boeren en boerenbelangenorganisaties er tegen doen? Het tegendeel zoveel mogelijk bewijzen? 

Consumptie van zuivel en vlees anno 2019 en De Koeien van Sinnige

Zolang mensen yoghurt, melk, kaas, boter en vlees blijven eten blijven er (melk)koeien (en andere dieren uiteraard!) en blijft er vlees. De koeien hebben bij ons volgens onze normen een erg goed leven gehad, met weidegang, ruimte, een zacht ligbed en optimale verzorging. De lijnen om te slachten zijn kort, de koe verblijft maar 10 minuten op een trailer en wordt in alle rust vervoerd.  

Is ons vlees slecht voor het milieu? Doordat onze koe een dubbeldoelkoe is (melkkoe en vleeskoe), is de milieudruk minder als dat van een vleeskoe. Daarnaast blijkt de CO2 uitstoot minder hoog als voorheen gedacht werd. 

Dierenleed? Kom maar eens kijken hoe erg de dieren het hier hebben. 

Gezondheid? Vlees heeft belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Overmatige consumptie van vlees en vooral rood vlees is ongezond dus met mate is het juiste woord denk ik. Minder vlees, echter wel een kwalitatief stukje vlees uit eigen land van een koe die een goed leven heeft gehad.  En of je daarvoor nou een stukje biologisch graasvlees, een black angus van een vleesveebedrijf of een melkkoe eet, als de dieren goed zijn verzorgd en niet hebben geleden, laat een ieder die dat wil er dan van genieten.

Conclusie: is het ethisch verantwoord? Ik vind wel wel. Ik ben er zelfs trots op! 

Ik wens dat we wat meer respect voor elkaar en de boer tonen (die dag en nacht klaar staat voor zijn bedrijf, 7 dagen in de week). Dat we elkaar vrij laten in de keus of en hoeveel vlees we eten. Dat we niet eerder ons uitlaten over een boer dan dat we op zijn of haar bedrijf zijn geweest om het dialoog aan te gaan. Laten we minder oordelen en bijdragen aan een wat verdraagzamere samenleving.

4 Reacties

  1. Marianne Sloot

    Heel mooi geschreven, Aafke.

    Antwoord
  2. Henriette

    Goed geschreven…. ik als ook melkveehoudster ben het helemaal met je eens….

    Antwoord
  3. Michiel kroes

    Duidelijke taal Aafke 👌👌

    Antwoord
  4. Doede wiersma

    Het is de REALITEIT dat 5 tot 7 % fundamentalistisch mensen ruim 90 % hun visie oplegt.
    Ik geniet met mate van vlees, vis, eend, kip.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Kan ik u ergens mee helpen?