De veestapel
De melkveestapel bestaat uit zowel rood- als zwartbonte Holstein melkkoeien. Ondertussen lopen er meerdere familielijnen in de stal waarbij zowel de grootmoeder, moeder als nakomelingen in dezelfde stal lopen. Zo lopen ook de nakomelingen van de koe waarmee in 1962 het bedrijf in gestart. Middels fokkerij proberen we een degelijke robuuste koe te fokken welke zich goed thuisvoelt onder de omstandigheden op ons bedrijf. We willen graag een ronde en brede koe welke veel vers gras, kuil- en maisvoer op kan eten. Bij het zoeken van stieren om mee te fokken kijken we altijd goed naar gezondheidskenmerken van de stier, we willen graag een gezonde koe.
Open Melkveestal
Onze melkveestal is een ‘open stal’ waardoor de koeien ook in op warme dagen veel ventilatie hebben. De koeien lopen op een volledig rubberen vloer wat prettig loopt voor de koeien. Ook is het een emissiearme vloer, dit betekent dat de uitstoot van ammoniak uit de mest wordt gereduceerd en dus minder belastend is voor de omgeving, denkende aan het Drents Friese Wold. Het ligbed is een biobedding van 20 cm dik strooisel, namelijk de dikke fractie van de mest van de melkkoeien waar de dieren er heerlijk in kunnen liggen. We vergelijken het zelf met een boxspring, zo zacht is het ook namelijk.
Weidegang
De koeien kunnen in het voorjaar en zomer naar buiten, tenzij dit niet kan door weers-, bodem- en gezondheidsomstandigheden. Er geldt ene minimum van 120 dagen per jaar.
Faciliteiten stal
Naast de zachte biobedding hebben de koeien veel ruimte, heerlijke massageborstels, veel licht en verse lucht wat het gevoel geeft alsof ze buiten zijn.
Voer
De koeien krijgen een rantsoen van gedroogd gras, maïs, tarwe, brok, soja, vitaminen en mineralen. Ze worden elke ochtend gevoerd met een mengwagen waarbij alle voercomponenten door elkaar gemixt zijn.
Skybox
De Skybox vinden we het mooiste plekje op het bedrijf. Onder het genot van een kopje koffie heb je een mooi uitzicht op de koeien in de stal.
De skybox hebben we gebouwd als kantoor en kantine maar fungeert inmiddels als ruimte voor bijeenkomsten.
Melkrobots
Sinds oktober 2014 worden de koeien gemolken met behulp van twee melkrobots. Een melkrobot, ook wel automatisch melksysteem genoemd, is een melkmachine waarin een koe volledig automatisch gemolken wordt, zonder tussenkomst van mensen. De robot reinigt de uiers en bevestigd de melkbekers aan de vier spenen van de uier. Elke koe wordt herkend door de machine, de prestaties, kwaliteit of afwijkingen kunnen via een management systeem op de computer worden uitgelezen. De koe bepaalt zelf wanneer hij gemolken wordt.
Landwerk
Het grootste gedeelte van het landwerk wordt met eigen mechanisatie uitgevoerd. Hieronder vallen bijvoorbeeld mest rijden, kunstmest strooien, wied eggen, compost strooien, maaien, schudden, harken, ploegen, zaaiklaar makenen grasland doorzaaien. Voor werkzaamheden zoals gras of mais hakselen maken we gebruik van een loonbedrijf.
Afkalfstal
Ongeveer 3 dagen voordat we verwachten dat de koe zal gaan kalveren verhuizen we de melkkoe naar dit strohok. Omdat ze de ruimte heeft en lekker in het stro kan liggen, kan ze in alle rust toewerken naar de dag van afkalveren
Jonge kalveren afdeling
In deze ruimte lopen de koekalfjes tot ze 5 maanden oud zijn. De eerste drie dagen krijgen ze melk van hun eigen moeder, met name de biest (eerste melk van de koe na afkalveren) is belangrijk om het kalf gezond aan hun leven te beginnen. Tot ongeveer 8 weken krijgen de kalfjes melk via de kalverdrinkautomaat. Op deze manier kunnen de kalveren zelf bepalen wanneer ze drinken willen. Daarnaast krijgen de kalveren onbeperkt brok en hooi te eten.
Pinken
Vanaf begin mei tot medio oktober lopen alle pinken (de dieren vanaf 1 jaar oud) die drachtig zijn op het zorglandgoed Laagduurswoude in Makkinga. Daar lopen momenteel 20 pinken welke grazen in een weide gelegen rondom de woningen van de bewoners van het zorglandgoed.
Droge koeien
De droge koeien (drachtige koeien met “zwangerschapsverlof” lopen in dezelfde stal als het jongvee, alleen kunnen deze ook door een deur naar buiten de wei in. Droge koeien zijn dieren die binnen 6 a 7 weken een kalfje krijgen, en daarom niet gemolken worden. In de stal krijgen de koeien een rantsoen van gedroogd gras, maïs en brok, en buiten kunnen de koeien vers gras eten. Door veel beweging blijven de koeien fit en in conditie en dat werkt positief om gezond te kunnen afkalveren.