Touristisch informatiepunt Appelscha (TIP)

Bij TIP in Appelscha kunt u terecht voor informatie uit de omgeving: horeca, kunst en cultuur, natuur, dorpen, culinair, activiteiten en meer. 

Nationaal Park het Drents Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa  en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied.

Buitencentrum Drents Friese Wold

Op  2 km afstand vind u dit bezoekerscentrum. Hier is de tentoonstelling Grenzeloos Wold te zien, met veel informatie over de natuur in het nationaal park. Er worden diverse activiteiten georganiseerd. In de winkel van het buitencentrum vind je producten om de natuur mee in te gaan. Maar ook verrassende souvenirs en cadeaus als natuurboeken, unieke streekproducten. Bij brasserie IJgenweis kun je terecht voor heerlijke biologische gerechten.  

Fietsknooppunt route Drents Friese Wold

Langs vennen en veentjes, glooiende duinen en uitgestrekte bossen. In de lengte en de breedte doorkruis je het prachtige Drents-Friese Wold. Dit is – na de Hoge Veluwe – het grootste bos- en heidegebied van Nederland. Vennen en veentjes, glooiende duinen en uitgestrekte bossen doen de bewoonde wereld heel ver weg lijken.

Fiets- en MTB routes Nationaal Park

Het Drents-Friese Wold kent een fijnmazig netwerk van fietspaden. Fietspaden zijn in 3 categoriën te onderscheiden; verharde paden, halfverharde paden en zandpaden voor ATB’ers. De verharde paden van asfalt en beton zijn ongeveer 2 meter breed, de halfverharde paden van schelpen of zand-betonmix zijn smaller. Er is ca 50 km voor ATB routes uitgezet, die bekend staat als één van Nederlands beste routes. 

Attractiepark Duinen Zathe

Attractiepark Duinen Zathe staat voor een dag vol plezier, vermaak en vertier! Het is een stoer en overzichtelijk park voor een compleet en betaalbaar dagje uit voor het hele gezin. Van de ‘indoor Apenkooi’ en de ‘Flying Heli’ voor de allerkleinsten tot de ‘Super Nova’ en de ‘Hara Kiri’ voor de swingende jeugd. In het park zijn verschillende luchtkussens, klim- en klautertoestellen en vele attracties voor jong en oud.

Appelscha.nl

Op zoek naar inspiratie of tips voor een actief of een juist ontspannen uitje? Bekijk hier wat er allemaal te zien en te doen is in de regio Appelscha. Waar u kunt eten en drinken en informatie over de omgeving en een agenda.

Schaopedobbe: bijzonder heidegebied

Op 2 km afstand een uniek gebied met vennen, een zandverstuiving en groepjes bomen. Landschappelijk gezien is dit een schat, vanwege zijn enorme rijkdom aan planten en dieren.  Een opvallend kenmerk van dit gebied zijn de verschillen in hoogtes. Hierin zijn als het ware forten gecreëerd, hoog gelegen vlakke plateaus met een steile rand, midden tussen de uitgestoven laagten. De dobbe ligt heel erg hoog in zo’n fort. 

Fochteloërveen

Tot aan de horizon; veen, veen en nog eens veen. Op de grens van Friesland en Drenthe ligt een uitgestrekt natuurgebied, het Fochteloërveen. Een gebied dat tot de verbeelding spreekt met vogels als de kraanvogel en de blauwe kiekendief. Het Fochteloërveen is een van de laatste gebieden met hoogveen in West-Europa.

Doldersummer veld

Het Doldersummerveld is een uitgestrekt vochtig heidereservaat, gelegen op de flank van het beekdal van de Vledder- en Wapserveensche Aa, ten noorden van Doldersum. Het veld maakt deel uit van Nationaal Park Drents Friese Wold.  Het natte heide­veld gaat aan de noord­zijde over in een hobbelig, voorma­lig stuif­zandgebied, waardoor er veel variatie is in bodemsa­men­stelling, water­huis­hou­ding en hoogtelig­ging. Dit blijkt ook uit de rijke afwis­seling van flora en fauna.  Bij de schaapskooi aan de Heunderweg bevindt zich een klein informatiecentrum.

Bruisend Drents esdrop Diever

Diever ligt op 13 km afstand en heeft veel te bieden. Er zijn gezellige cafés, eethuisjes en terrassen.  Diever dankt zijn bekendheid ook aan de Shakespeare toneelstukken, opgevoerd in het sfeervolle openluchttheater. Verder herbergt het dorp leuke winkeltjes met kleding, antiek en curiosa, waar je heerlijk kunt rondsnuffelen. Rondom Diever doorkruis je andere karakteristieke plaatsjes, zoals Wateren, Zorgvlied, Wapse en Wittelte. Op je verkenningstocht per fiets of auto kom je er vanzelf doorheen

Shakespeare Theater Diever

Midden in de Dieverse bossen speelt toneelvereniging Diever prachtige stukken van Shakespeare. De magische sfeer van het theater blijft tot ver na de voorstelling bestaan, omdat het feest samen met het publiek, de acteurs en artiesten dan gewoon doorgaat. Een unieke ervaring die je beslist mee wilt maken.

Gevangenis museum Veenhuizen

Veenhuizen boeit! Welkom in de grootste Kolonie van Weldadigheid, waar de ambities van het enorme experiment het meest naar voren komen. Welkom in de historische gebouwen en het prachtige landschap! En in Veenhuizen, op 15 km afstand, valt ook nog eens van alles te beleven. Het gevangenismuseum vertelt verhalen over verpaupering, misdaad en straf. 

Landgoed De Slotplaats Bakkeveen

Op 18 km afstand vindt u De Slotplaats, een eeuwenoud landgoed in de bosrijke omgeving van Bakkeveen. De Slotplaats werd in 1668 aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva een slot, het Blauwhuis genoemd. In 1838 werd het Blauwhuis afgebroken. Alleen de slotboerderij bleef over. Dit gebouw is helemaal gerestaureerd en is nu in gebruik als theehuis.
× Kan ik u ergens mee helpen?